آیا شراب برای دیابت مفید است؟

روزانه عده ای ازبیمارانم درمطب و درمانگاه از من در مورد تاثیر شراب در درمان دیابت سوال می­ کنند که آیا مصرف شراب برای افراد دیابتی مفید است؟

دراین مقاله صرفا به بیان مساله ازدیدگاه علمی نگاه خواهم کرد و در پایان اشاره ای به نگاه دین هم خواهیم داشت. مطلب ازکتاب مرجع قلب برانوالد ذکرشده است.

یک سوم از بیماران مبتلا به گشادی شدید قلب (کاردیومیوپاتی دیلاته)، شراب مصرف می کنند. در این بیماران اغلب کاهش کارکرد قلب حتی با قطع مصرف شراب قابل برگشت نمی باشد. اگر این بیماران مصرف الکل را ادامه دهند، شانس مرگ و میر هم به مراتب بالاترخواهدبود.

مصرف مداوم وعادتی شراب و مصرف بدون سابقه قبل الکل، شانس ایجاد فیبریلاسیون دهلیزی را افزایش می ­دهد. مانند مصرف سایر نوشیدنی­ ها، مصرف شراب می­ تواند عاملی برای ایجاد چاقی نیز باشد.

شراب و چاقی

در مقایسه با افراد غیر الکلی، شانس بیماری­ های قلب و عروق و دیابت کمتر است ولی شانس سکته مغزی تغییری ندارد.

نکته مهم اثرات سوء مصرف شراب است؛ الکل می تواند عاملی برای ایجاد سرطان، بیماری­ های کبدی مزمن، بیماری­ های عضلانی قلب، تصادفات، خودکشی و دیگر کشی بوده و اثرات سوء فراوانی روی رفتار افراد دارد.

  • حدود دو سوم آمریکائی ها الکل مصرف می ­کنند که %10 آنها مصرف کننده شدید هستند.

الکل عاملی است که مصرف آن هم درانقباض و هم در انبساط عضله قلب اثرکرده و آسیب می­زند. مصرف الکل اثر سوء مستقیم روی سلول های قلبی دارد.

اثرسوء غیر مستقیم الکل کاهش برخی مواد در بدن است؛ به عنوان مثال میزان ویتامین تیامین وبرخی عناصر و الکترولیتها مانند: سلنیوم ،منیزیوم ، فسفر و پتاسیم  درافراد الکلی کاهش می ­یابد. کاهش این مواد بطور مستقیم به عضلات قلب آسیب می­ زنند و نهایتا وجود برخی مواد همراه الکل مانند سرب و کبالت عاملی برای تخریب سلول های قلبی است.

?شراب و فشار خون

تاثیر شراب بر فشار خون

افرادی که بیش ازیکبار الکل در روز مصرف می­ کنند، فشار خون بالاتری نسبت به افراد هم سن خود دارند. این بالا بودن فشار خون در افرادی که بیش از 30 گرم الکل درروز مصرف می ­کنند، بمراتب بالاتراست. در افراد مبتلا به فشار خون بالا که الکل مصرف می کنند، حتما توصیه به قطع مصرف می­ کنیم.

?شراب و چربی خون

مصرف الکل در عملکرد کبد روی تجزیه چربی ها اثر می گذارد، پس در این افراد میزان تری گلیسیرید بالاتر است. افراد الکلی میزان بالاتری کلسترول و ldl درخون خوددارند که عاملی برای ابتلا به بیماری­های قلبی اس . افرادی که میزان اندک الکل مصرف می­کنند میزان HDL بالاتر خواهد بود، حتما به بیماران مبتلا به چربی بالای خون توصیه می­کنیم مصرف شراب رامحدود نمایند.

?اثرات الکل روی عروق قلب

بدون شک مصرف شراب زیاد باعث انسداد و گرفتگی عروق قلب می­شود؛ علت هم آنست که افراد الکلی هم فشار خون بالاتری دارند و به همین علت دچار افزایش ضخامت عضله قلب می­ شوند و هم اینکه میزان تری گلیسیرید بالاتری دارند.

گرفتگی عروق قلب

مکاتب معتقدند مصرف میزان کم الکل می­ تواند شانس ابتلا به بیماری قلبی را کاهش دهد ولی این مساله محل اختلاف است و محققین درحال تحقیق بیشتر هستند.

?شراب و تپش قلب

مصرف الکل م­یتواند عامل بسیاری از نامنظمی های ضربان قلب از جمله ضربان قلبی نابجای دهلیزی، فلاتردهلیزی، فیبریلاسیون دهلیزی و فیریلاسیون بطنی ( آریتمی کشنده ) باشد.

علت دو سوم فیبریلاسیون دهلیزی نو ظهور در افراد جوانتر از 65 سال مصرف الکل است و تنها درمان این افراد اجتناب از مصرف الکل است. همچنین علت اصلی بروز این ریتم­ های نامنظم آنست که بیماران دچار اختلال الکترولیتی و فشار بالا می­ شوند.

افزایش حجم ادرار باعث می­ شود تا مواد و املاح مورد نیاز قلب از طریق ادرار شسته شده و قلب در معرض ریتم نامنظم قرار گیرد. این مواد شامل پتاسیم و منیزیم هستند که برای قلب ضروری می باشند.

? مصرف الکل و مرگ ناگهانی

مرگ ناگهانی با الکل

مصرف مقادیر زیاد شراب درصد مرگ و میرناگهانی را بشدت افزایش می­ دهد؛ حتی در افرادی که مبتلا به گرفتگی عروق قلب نیستند. بنابراین هرگز نباید جهت کاهش شانس ابتلا به بیماری­ های قلب و عروق به بیماران توصیه به مصرف الکل نمایند.

شاید زیباترین کلام در این مورد فرموده خداوند در قرآن باشد :« الکل سودمند است ولی ضررش بیش از منافعش است » .

منبع : https://petshopico.com

دکتر اعظم عرفانی فر متخصص داخلی ، فوق تخصص غدد و دیابت در تهران

برای پرسش از دکتر روی لینک مشاوره پزشکی کلیک کنید.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 5روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید.
© همیارسیستم
پرسش از دکتر