ورم پای دیابتی
گرچه ورم پای دیابتی ، یک علامت رایج در بیماران دیابتی است، اما بعضاً می تواند منجر به عوارضی از جمله عفونت های ناشی از آسیب، زخم پا، گانگرن و نوروپاتی دیابتی شود.
اگر دچار ورم پای دیابتی شده اید، در اینجا چند نکته برای کمک به شما در برخورد با آن وجود دارد.
علت ورم پای دیابتی
بیشتر بیماران مبتلا به دیابت از تورم پا شکایت دارند. علت اصلی این مشکل، گردش خون نامنظم ناشی از مویرگ های خون آسیب دیده به دلیل افزایش فشار خون است.
مویرگ های آسیب دیده باعث ایجاد ادم محیطی و نشت مایعات به بافت های اطراف شده و در نهایت موجب ورم پای دیابتی می شوند. اما، چندین دلیل دیگر نیز می تواند موجب ورم پای دیابتی شود، بنابراین تشخیص درست مهم است.
گردش خون ضعیف در بیماران دیابتی، یکی از دلایلی است که زخم ها در این بیماران به سرعت بهبود نمی یابند. متخصصین پا در این باره می گویند که مشکلات پا در افراد مبتلا به دیابت رایج است و این مشکلات می توانند به سرعت وخیم و جدی شوند.
آنها خطر ابتلا به عفونت ها و عوارض شدید مانند زخم های پا و گانگرن را افزایش می دهند که حتی می توانند منجر به قطع عضو شوند. به همین دلیل است که نباید حتی تورم جزئی در پاهایتان را نادیده بگیرید.
در اغلب موارد، هنگامی که ورم پای دیابتی تازه شروع شده است، تغییراتی ساده در شیوه ی زندگی می تواند ورم پای دیابتی را کاهش دهد و به میزان قابل توجهی کمک کند.
راه حل هایی برای کاهش ورم پای دیابتی
✅ورزش منظم
ورزش منظم باعث بهبود سلامت استخوان ها، مفاصل و گردش خون به پاهایتان می شود و همچنین به ثبات میزان قند خون شما کمک خواهد کرد. اما قبل از شروع هر برنامه ی ورزشی، باید با پزشک خود مشورت کنید. ورزش های سخت را انجام ندهید چرا فشار زیادی به پاها وارد می کنند.
پیشنهاد ویژه: مقاله ی روش های کنترل قند خون را بخوانید.
✅پاهای خود را بالا ببرید.
بالا بردن پاها (بالاتر از سطح قلب) با استفاده از یک تکیه گاه یا بالش برای 10-15 دقیقه در هر روز، می تواند به کاهش تورم کمک کند. بالا بردن پاها، مایع اضافی از بافت های اطراف را به بیرون زهکشی کرده و گردش خون را بهبود می بخشد.
✅از جوراب های تنگ دیابتی استفاده کنید.
این جوراب ها در حال حاضر به طور گسترده ای برای مراقبت از پا در بیماران دیابتی در دسترس هستند. آن ها فشار را روی ناحیه آسیب دیده اعمال کرده و به رفع احتباس مایع کمک می کنند.
این جوراب ها، فشار خارجی را افزایش می دهند و همچنین باعث می شوند مایع به سیستم لنفاوی بازگردد و گردش خون بهتر شود. مطالعه ای نشان داد که استفاده از این جوراب ها می تواند در کاهش ورم پای دیابتی، بدون آسیب رساندن به عروق آنها موثر باشد.
✅ مصرف نمک را کاهش دهید.
تغییرات غذایی می تواند به کاهش تورم کمک زیادی کند. دیابتی ها به طور کلی باید از نمک کمتر و غذاهایی که سدیم کم دارند، استفاده کنند، زیرا نمک باعث افزایش فشار خون و تورم پاها می شود.
✅کفش های راحت بپوشید.
بیماران دیابتی باید از پوشیدن کفش های تنگ اجتناب کنند. بهتر است کفش هایی با اندازه ی بزرگتر را خریداری کنید تا حتی اگر پا شروع به تورم کند، گردش خون به طور کامل کاهش نیابد. همچنین زنان مبتلا به دیابت نباید از کفش های پاشنه بلند استفاده کنند.
✅پاهای خود راماساژ دهید.
ماساژ، گردش خون را در کل پا بهبود می بخشد و درد ناشی از تورم را کاهش می دهد.
✅در مورد وضعیت خود مراقب باشید.
برای مدت طولانی ایستاده یا نشسته نباشید، زیرا این کار باعث احساس کرختی ناشی از کاهش گردش خون می شود. همچنین، باید از نشستن با پاهای خود به صورت ضربدری پرهیز کنید، زیرا این کار منجر به تمایل گردش خون به اندام ها می شود.
مواظب ورم پای دیابتی باشید.
گرچه تورم پاها یک علامت رایج در بیماران دیابتی است، اما بعضاً می تواند به عوارضی مانند عفونت های ناشی از آسیب، زخم پا، گانگرن و نوروپاتی دیابتی منجر شود.
پیشنهاد ویژه: مقاله ی درمان زخم پای دیابتی را مطالعه کنید.
دکتر اعظم عرفانی فر متخصص داخلی ، فوق تخصص غدد و دیابت در تهران
برای پرسش از دکتر روی لینک مشاوره پزشکی کلیک کنید.